Så väljer du musik till begravningen

Musiken är viktig under begravningsceremonin och det gör stunden extra speciell. Om den avlidne inte uttryckt några önskemål är det du som anhörig som bestämmer musiken. Begravningsbyrån eller prästen kan alltid bistå med förslag om du känner dig rådvill.

Musiken på en begravning ramar verkligen in och gör stunden personlig men det är inte alltid enkelt att välja bra musik. Kanske har den avlidne redan skrivit ner önskemål om musik och psalmer, om det inte finns något sådant är det du som anhörig som får bestämma. Om du behöver hjälp med val av musik kan du vända dig till begravningsbyrån. Bor du i Västerås och ska anordna en begravning där finns det en begravningsbyrå i Västerås som kan hjälpa dig att planera en minnesvärd ceremoni. De samarbetar med alla trossamfund och kan arrangera begravningar enligt Svenska Kyrkans ordning eller enligt en annan religion. De kan också hjälpa dig som vill ha en borgerlig begravning. Musiken är en viktig del av en ceremoni oavsett om den är religiös eller inte.

Välja psalmer och musik

A,Burial,Process,With,A,Coffin,To,The,GravePå en traditionell begravning i kyrkan spelas orgelmusik i början och i slutet av ceremonin. Solosång, körsång eller musik är vanligt att ha däremellan. Under en begravningsgudstjänst i kyrkan är det två-tre psalmer som är standard och sedan kan du som anhörig välja två musikstycken. Det går också att en solist sjunger. Det som är bra att veta är att du inte kan spela upp musik från Spotify eller iTunes av upphovsrättsliga skäl. Men om du har köpt musiken på iTunes och sedan laddat ner låten till ett USB-minne eller sparat den på en CD-skiva kan du använda musiken i kyrkan. Om du har några frågor eller funderingar kan du alltid prata med prästen eller begravningsbyrån för att få tips och råd. Det finns inga regler på vad som inte får spelas på en begravning, välj något som speglar den avlidne eller som hen tyckte om.