Kvinnorna i musikbranschen

De flesta branscher inom underhållning är mansdominerade, och musikbranschen är en av de minst jämställda av alla. Kvinnliga musiker blir ofta inte uppmärksammade, och många unga tjejer får inte chansen att stå på scen som annat än sångare. Kraven på kvinnors utseende och sexualiseringen av kvinnliga musiker är också ett problem som sätter käppar i hjulen för jämställdheten. Men förra årets P3 Guld-gala vittnar om att vindarna håller på att vända.

583260-singer-shadowsKvinnliga musiker har alltid mött motgångar och utmaningar, och det är inte speciellt mycket som har förändrats till det bättre genom åren. En av de som försöker uppmärksamma detta är Marie Selander som startade sin musikkarriär på 1960-talet med popbandet Nursery Rhymes. Hon har skrivit en bok om ämnet som heter ”Inte lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik” som kom ut år 2012. Där tar hon upp hur musikbranschen behandlar kvinnliga musiker och vilka drivkrafter som kan tänkas ligga bakom fördomarna och diskrimineringen mot kvinnor.

Men det är inte hopplöst. Jämställdheten tar små, små steg mot en mer medveten attityd, och i Sverige verkar fler och fler arrangörer och skivbolag få upp ögonen för att det finns en stark kvinnlig publik som längtar efter mindre manlig dominans i branschen. P3 Guld-galan chockade många genom att dela ut åtta av nio pris till kvinnliga musiker förra året. Hiphop-artisten Linda Pira blev omnämnd som galans drottning, enligt Dagens Nyheter. Hon har på senare fått mer och mer erkännande för sina prestationer i den extremt mansdominerade hiphop-världen, och hon fick pris för årets låt ”Knäpper mina fingrar” som hon gjort i samarbete med flera andra artister som Julia Spada, Rosh, Joy och Cleo. Det är en partydänga som spelats på dansgolven under hela året och som fått enorm uppmärksamhet.

”Knäpper mina fingrar” är den ultimata partylåten som ska in direkt på dina spellista till festen. Läs om vad vi  tidigare skrivit om festmusikens betydelse. Detta är en låt som definitivt får även de stelaste höfterna att börja röra på sig.