Ge inte upp musikdrömmen

Hakar sig drömmen? Går karriären inte som förräntat, och måste du vända på varenda krona för att kunna överleva ekonomiskt? Du är inte ensam!

I en artikel i Sydsvenskan skriver man om de svårigheter som musiker har under rubriken ”Svårt att få fast jobb efter musikutbildning”. Och artikeln visar att endast 17 procent av dem som läst musikerutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö har en fastanställning efter avslutad utbildning.

Om det är svårt för musiker som faktiskt är utbildade, kan ju en tänka sig vilka svårigheter de utan utbildning och endast sin talang att förlita sig på. Hur länge ska man som musiker kämpa för att lyckas? Vad finns det för knep. Ja, sanningen är såklart att det inte är enkelt – men samtidigt kan det vara värt att ge allt, för vem vill liga och ångra sig på sin dödsbädd? Vad gäller ekonomi löser det sig oftast. Ett extrajobb ger oftast en tillräcklig inkomst, och de månader du står utan kan du alltid ta ett lån från smslånaren och därmed klara dig. Viktigast är dock att du ser till att du kan betala tillbaka dina lån så att du inte hamnar i en ond cirkel vilken du inte kan ta dig ur. Sen gäller det att som kämpade musiker inte vara kräsen. Spelningar som ger pengar ska tas oavsett var och när det gäller. Spelningar som inte ger någonting kan man självklart tacka nej till, men man ska samtidigt komma ihåg att för varje spelning finns det en chans att rätt person ser dig – vilket såklart kan leda till ett faktiskt skivkontrakt.

Har ni sett filmen om Johnny Cash? Han är en av de som kämpade i början av sin karriär, men aldrig gav upp!