Ännu en EDM-festival till Stockholm

Den andra elektroniska musikfestivalen i Stockholm för sommaren hade premiär förra helgen. Festivalen hette Weekend och kom från Finland. Musikexperter är dock osäkra på att ännu en EDM-festival kan locka tillräckligt med folk.

För ett par dagar sedan gick ännu än elektronisk musikfestival av stapeln i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Det var festivalen Weekend som är en festival i Sverige. Festivalen är dock inte ny internationellt eftersom den funnits i Finland i ett antal år nu. Eftersom Sverige redan har den stora elektroniska musikfestivalen Summerburst, som går av stapeln två gånger varje sommar, kan man tro att ytterligare en sådan här festival inte skulle kunna locka besökare. Weekend vill dock marknadsföra sig som en festival för en yngre publik, där man blandar liveakter med renodlade dj-spelningar.

Vill inte berätta om försäljning

Med tanke på att Summerburst tidigare i sommar dragit fulla hus både i Stockholm och Göteborg kan man fråga sig hur det gått med försäljningen inför Weekend som har en kapacitet på 25 000 personer. När DN kontaktat en utav arrangörerna av festivalen angående biljettförsäljningen, vill man inte gå in på hur många biljetter som är sålda. De säger dock att man har fokuserat mycket på att boka akter som säljer biljetter och att man försöker locka dit artister som spelas på radio eftersom de är enklare att marknadsföra.

Folk är mätta5360728-publiken-dansar-till-musiken

En musikjournalist uttalar sig även i artikeln och säger att det finns en påtaglig risk att publiken tröttar och blir mätt på den typ av musikupplevelse som både Summerburst och Weekend erbjuder. Summerburst, som gått så bra de senaste åren, har även de insett att de måste bredda sin festival för att kunna attrahera så pass många som de har kapacitet till att ha på festivalen. Det har nämligen varit så, speciellt det senaste året, att ruset för att samlas framför stora arenor och dansa till en dj har lagt sig och nu måste man kunna locka med någonting extra för att få folk att dyka upp. Det är dessutom så att allt färre DJs kan locka den stora massan eftersom genren inte har utvecklats och kommit med några nya stjärnor den senaste tiden. Men några av de man nu försöker locka folk till Weekend med är:

  • Fatboy Slim
  • Martin Farriz
  • Steve Aoki
  • Rebecca & Fiona