Gör den bästa spellistan

Musik är en stor del av mångas liv. Vissa har det som jobb på ett eller annat sätt, vissa som en stor hobby och vissa låter det bara fylla varenda annars tysta ögonblick i livet. Eftersom man alltid kan ha med sig något som spelar musik är den därför alltid tillgänglig, på gott och ont. Dessutom ges det stora möjligheter till att hitta nya favoriter nu för tiden.

Då många av er som läser detta växte upp fanns det inte mp3’s, iPods och annat utan det var freestyle, eller i bästa fall en bärbar CD-spelare, som gällde. Numer är det mycket smidigare än att plocka med sig favoritskiva innan man går till jobbet, istället kan man bara starta ett musikprogram i sin telefon när man stänger dörren om sig och så är det klart. Dessutom finns det oändliga möjligheter och inte bara en skiva utan hur många som helst, nästan alla man kan komma på. Både från relativt okända eller världsberömda band och artister. Det värsta som skulle kunna hända nu är inte att man glömmer sitt kassettband hemma utan att ens telefon eller iPod går sönder. Som tur är finns det de som lagar appleprodukter snabbt så att man inte behöver vara utan sin musik allt för länge.

Och i och med utvecklingen som skett har det nästan blivit som ett nytt intresse att skapa spellistor i exempelvis Spotify. Helt plötsligt ska man ha en för varje tillfälle och här kommer några tips på vilka man kan ha och vad man kan fylla dem med:

  • Alla har vi en specifik musiksmak och man hittar hela tiden nya bra låtar. Då kan man göra en lista där man enkelt slänger in alla bra man hör och skapar en lista av massor av blandade låtar som allihop är bra enligt ens tycke.
  • För den som gillar att träna är ett hett tips att skapa en alldeles egen träningslista. Istället för att lyssna på en sedan tidigare komponerad, allmän träningslista blir man mer peppad av en som man satt ihop själv med sina egna, upptempolåtar. Gillar man genren house sätter den sprätt på de tröttaste av ben.
  • För alla tillfällen då man känner sig trött och inte direkt på ”schlagerhumör” är det bra att skapa en typ av lugn lista. Den fungerar lika bra på väg till jobbet på morgonen då man är trött som under en regnig, mysig dag hemma.
  • Skapa spellistor åt andra! Vet man vad någon gillar är det roligt att sätta ihop en lista till någon man tycker om med massor av musik hen inte har hört.

Är man inte intresserad av att skapa egna listor kan man alltid prenumerera på andras. Man hittar dem genom att någon länkar till dem eller så söker man efter dem själv i då till exempel Spotify. Dessutom kan man hitta spellistor från DJs, klubbar, filmer och olika kända profiler på nätet som man kan ta till sig och inspireras av och prenumerera på. Vet man sedan tidigare att någon har ganska lik musiksmak som en själv finns det stora möjligheter till att hitta nya favoriter!